10 rzeczy, których na pewno nie wiecie o kawie
Kawa to coś więcej niż tylko gorzka, czarna woda. Przyznajmy się bez bicia, większość z nas pije więcej niż jedną filiżankę dziennie. Nie ma w tym nic złego, bowiem w ziarnach kawy znajdują się potrzebne dla naszego organizmu składniki odżywcze, które dostają się do filiżanki zapażonego napoju. Ten cudowny napój zawiera kilka ważnych składników odżywczych, w tym ryboflawinę, kwas pantotenowy, mangan, potas, magnez i niacynę.
Jedna zaparzona jak należy filiżanka kawy zawiera:
- Ryboflawina (witamine B2)
- Kwas pantotenowy (witamine B5)
- Mangan i potas: 3%
- Magnez i niacyna (B3)
To by było tyle tytułem wstępu, teraz przejdźmy do konkretów, czyli ...
10 rzeczy, których na pewno nie wiesz o kawie:
1.Kawa to owoc
Owszem, być może to dla ciebie szok, ale ziarna kawy (z ang. beans - fasolki) są w tak naprawdę pestkami ... jagód! Jagody kawy to owoce jadalne, które rosną na roślinach kakaowca. Nasiona tych jagód zawierają kofeinę i są wykorzystywane do przygotowania kawy. Mówiąc więc wprost - zamiast śmiać się z kogoś, kto podczas śniadania popija soczek z owoców, spójrz najpierw na siebie - pijąc kawę, trzymasz w rękach nic innego, niż sok z pestek owoców!
2. Dopóki brak kawy nas nie rozdzieli
Powtarzaliśmy to już nie raz i nie dwa razy, że kawa najlepiej smakuje, kiedy mamy ją z kim wypić. Wyobraźcie sobie jednak, że dawniej, w Turcji pewna stara tradycja nakazywała, by mąż reagularnie zapewniał swojej żonie odpowiednie ilości kawy. Jeśli nie spełniał tego obowiązku, sprawa mogła zakończyć się nawet rozwodem i to z jego winy! Całe szczęście, że dziś już małżonkowie mogą zaopatrywać się w kawę wspólnymi siłami.
3. Przedawkowanie
Aby przedawkować kofeinę, człowiek musiałby wypić aż 100 kubków kawy lub 60 filiżanek espresso. To jednak fizycznie niemożliwe, przecież już po wypicu 3-4 kubków zazwyczaj zaczynają się dreszcze, a oczy otwierają się jeszcze bardziej niż obecnie granice w Europie. Co w takim razie mogłoby się stać po 90? Lepiej jednak tego nie sprawdzać na własnej skórze.
Ciekawostka: Większość przedawkowań kofeiny nie bierze się z picia jednego kubka za drugim, ale np. z umieszczania kawy w odbycie. Tak, zdarza się, że komuś przyjdzie do głowy taki pomysł... Skutki często są opłakane. Może się to skończyć zawałem serca lub wstrząsem. Dla własnego dobra i lepszych doznań polecamy wam picie kawy górym otworem .
4. Są dwa rodzaje ziaren
Dwa rodzaje kawy, o zupełnie różnych smakach to Arabica i Robusta. Oprócz smaku, różnią się również zawartością kofeiny. Arabica jest o wiele bardziej popularna - pije ją aż 70% kawoszy. Robustę (zwaną też kawą kongijską) uprawia się w Afryce i w Indonezji. Ma niewielu zwolenników, ale uwaga! Robusta zawiera aż 2 razy więcej kofeiny niż Arabica!
5. Dobra do ostaniej kropli
Theodore Roosevelt, 26 prezydent Stanów Zjednoczonych i laureat pokojowej Nagrody Nobla codziennie wypił niemal 4 litry kawy! Podobno to właśnie jemu Maxwell House zawdzięcza swój slogan "dobry do ostatniej kropli" - które miało paść podczas jednego ze spotkań w Białym Domu.
6. Qahhwat al-bun czyli wino z pestek
"Coffee" to po arabsku "qahhwat al-bun", co dosłownie oznacza "wino z pestek".
7. Kawa a paliwo kopalne
85% współczesnej energii pochodzi z paliw kopalnych. Brytyjczycy wpadli na pomysł aby zastąpić to kawą i stworzyli auto, które jeździło przy pomocy ziaren kawy. W 2011 roku pojazd na kawę pobił rekord i stał się najszybszym samochodem działającym na paliwie organicznym. Zatem w przyszłości (być może nie tak odległej), dzięki kawie będziemy działać nie tylko my, ale również nasze auta. Z drugiej strony, podczas długiej i wyczerpującej podróży będzie można zrobić sobie przerwę na popijanie kawy prosto ze zbiornika z paliwem, a stacje benzynowe połączą się w jedno z największymi kawiarniami...
8.Kawa do żucia
Pierwsze plemiona z Afryki nie wpadły jeszcze na tworzenie tych pysznych napojów z kofeiną, które znamy. Wykorzystywali ją natomiast w inny sposób: ziarna kawy łączyli z tłuszczem i zawijali w tzw. "kulki energetyczne", które żuli niczym gumę i chrupali, aby mogli dostać tego przysłowiowego "kopa".
9. Mniejsze ryzyko wystąpenia Alzheimera oraz demencji na starość
Badania potwierdziły, że picie kawy (oczywiście w rozsądnych ilościach) zmniejsza ryzyko wystąpienia Alzheimera oraz demencji na starość. Zdaniem naukowców, ta "rozsądna ilość" to 3-5 filiżanek dziennie.
10. Tańczące kozy
Istnieje pewna legenda, o odkryciu kawy przez pewnego etiopskiego pasterza. Podczas spaceru zaobserwował tańczące kozy, które przed chwilką zjadły ziarna kawy. Brzmi wiarygodnie, prawda? Wszyscy przecież wiemy, jak pięknie kozy potrafią tańczyć. Jedno jest jednak pewne - gdyby nie pasterze z IX wieku i ich tańczące kozy, ludzie na całym świecie wciąż mieliby problemy z przebudzeniem!
Kawa najlepiej smakuje w towarzystwie, zatem umów się na randkę z kimś poznanym na naszym portalu randkowym do najbliższej kawiarnii w Twoim mieście - Krakowie, Katowicach, Kielcach, czy Bydgoszczy .