Strona Główna

Ankieta randkowa

Fotorandka

Lifestyle magazyn

Zarejestruj się teraz

9 ciekawostek o polskich pierogach

5.październik 2020
9 ciekawostek o polskich pierogach

Na słodko, na słono, smażone, gotowane, pieczone... Pierogów i ich rodzajów w naszym kraju jest naprawdę wiele. Czy znamy jednak ich historię? Co jeszcze o nich wiemy, oprócz tego, że świetnie smakują? Przekonajmy się!

Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, czym są pierogi. Można jedynie dodać, że ze względu na proces obróbki termicznej wyróżniamy 3 rodzaje pierogów: gotowane (najbardziej powszechne), pieczone i smażone. Staropolskie pierogi występują w licznych odmianach regionalnych.

Odkrywca pierogów

Legenda głosi, że w XIII wieku, polski duchowny Jacek Odrowąż, wybrał się z wizytą do Kijowa, gdzie poczęstowano go wyjątkową potrawą - pierogami. Tak bardzo pokochał to danie, że postanowił przywieźć je ze sobą do Polski. Podobno po powrocie do kraju nie tylko sam się nimi zajadał, ale rówież karmił nimi ubogich. Nie ma pewności co do prawdziwości tej legendy, wiadomo jednak, że pierogi po raz pierwszy pojawiły się w Polsce ok. XIII wieku i przywędrowały do nas z Dalekiego Wschodu, prawdopodobnie z Chin, przez Ruś.

Legenda o najsłynniejszych pierogach

Według kolejnej legedny Jacek Odrowąż jadąc przez Podkarpacie poczuł ogromny głód, ale miał przy sobie jedynie mąkę, kapustę oraz grzyby. Zdecydował się więc połączyć ze sobą wszystkie te składniki. I tak oto powstały najsłynniejsze polskie pierogi z kapustą i grzybami

Polska potrawa z Azji

Czy wiecie, że, pierogi pochodzą z Chin? Nazywają się Jiaozi i są znane od czasów starożytnych. Dlaczego w takim razie uważane są za narodową potrawę Polaków? Cóż, na początku może się to wydawać dziwne, jeśli jednak przyjrzymy się historii dań narodowych innych krajów, zauważymy, że to zupełnie normalna kolej rzeczy. Weźmy na przykład kuchnię włoską, która słynie z makaronów, choć to nie Włosi go wymyślili, ale... również Chińczycy! Dokładnie tak samo jest z polskimi pierogami. 

Geneza pierogów ruskich

Pierogi ruskie - kto z nas ich nie zna? Skąd się jednak wzięły? Otóż, już sama ich nazwa wskazuje na ich pochodzenie - Ruś Czerwoną, czyli Galicję Wschodnią. W czasach, gdy tereny dzisiejszej Ukrainy należały jeszcze do Polski, pierogi "ruskie" określano mianem "polskich". Kiedy jednak straciliśmy Lwów, ich nazwa została zmieniona na pierogi "ruskie". Zatem nie oznacza to, że mają one coś wspólnego z Rosją, nazwa zwyczajnie odnosi się do farszu z ziemniaków oraz twarogu, który do dziś jest bardzo popularnym nadzieniem na terenach kresowych w Polsce (okolice Lubelszczyzny) i Ukrainie (czyli na Rusi). Warto dodać, że popularyzacji pierofów w średniowieczu mógł pomóc przesąd, że biały ser odstrasza złe moce.

Co kraj to obyczaj

Pierogi w zależności od regionu mogą mieć najróżniejszy farsz, np. na pograniczu podlasko-lubelskim popularne są pierogi z soją, z grzybami i kapustą, a w Radomiu - z tartymi burakami. Oczywiście, jak już wspominaliśmy wyżej - pierogi znajdziemy również w innych krajach, np. w kuchni chińskiej, japońskiej, ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej, słowackiej, włoskiej oraz rosyjskiej. Jednak różnią się one od naszych polskich pierogów nie tylko sposobem przygotowania, czy farszem, ale również kształtem.

Liczba ma znaczenie

Ciekawostka gramatyczna. Nigdy nie używajcie liczby pojedyńczej w odniesieniu do pierogów, ponieważ słowo "pieróg" oznacza zupełnie inną potrawę, typową dla kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Mowa tutaj o pieczonym placku, który możemy jeść na słodko lub na słono. 

Świąteczna potrawa

Dawniej pierogi były potrawą świąteczną. Farsz i kształt pierogów uzależniony był od rodzaju święta. Aktualnie podczas Świąt Bożego Narodzenia na polskich stołach królują pierogi z kapustą i grzybami oraz ruskie. 

Przepis na idealne pierogi

Podobno kluczem do idealnego ciasta na pierogi jest dobrze dobrana mąka typu 450. Aby ciasto było delikatne, NIE WOLNO dodawać jajka. Trzeba natomiast pamiętać o letniej wodzie z solą i kilkoma kroplami oleju.

Najstarsze pierogi

Masz ochotę zobaczyć najstarsze pierogi na świecie? Żaden problem! Znajdziesz je w Muzeum w prowincji Xinjiang, co prawda nie da się ich spróbować, ale sam fakt istnienia takiej "skamieliny" jest naprawdę ciekawy.

Przeczytałeś/łaś nasz dzisiejszy artykuł i masz ochotę na pierogi? Nie musisz ich lepić godzinami! Wybierz się do najbliższej pierogarni w swoim mieście i zasmakuj w naszej tradycyjnej potrawie bez najmniejszego wysiłku. Jednak jeszcze lepiej zrobisz, jeśli weźmiesz kogoś ze sobą, najlepiej kogoś poznanego na naszym portalu randkowym. Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się ZA DARMO już teraz!

[nk]

Źródła:

http://kobieta40.pl/

https://pl.wikipedia.org/ 

Udostępnij ten artykuł na: