Czekolada
Słodkie i mięsne artykuły sprawiają uwolnienie serotoniny w mózgu, która reguluje zadowolenie i niweluje depresje. Ponieważ te produkty pobudzają ośrodki słodkości w mózgu, badania wykazują, że ludzie mogą uzależnić się od cukrów i tłuszczów w produktach spożywczych, które spożywają. Podjadanie czekolady może wywoływać podobne zachowania jak u narkomanów i niestabilność emocjonalną.
Dlaczego sięgamy po czekoladę?
- Z powodu silnego pragnienia
- Gdy utracimy kontrolę nad kimś lub czymś bliskim
- Gdy się stresujemy
- Kiedy jest to zakazane przez diete
Jakie istnieją rodzaje czekolady?
W dzisiejszych czasach istnieje wiele odmian czekolad. Dostępne są m.in. czekolady z wysoką zawartością kakao, z chilli, orzeszkowe, z nadzieniem i wiele innych rodzai. Czy wiecie, że biała czekolada wcale nie jest czekoladą? To jedynie posłodzony, doprawiony, zagęszczony tłuszcz. W takiej tabliczce białej czekolady, jest jedynie kakakowe masło. Nie zawiera ani odrobiny kakao, dlatego jest biała.
Czekolada, a skóra
Ostatnie badania wykazały pozytywny wpływ czekolady na skórę u ludzi, których dieta jest bogata w kakao, w porównaniu z osobami, którzy czekolady nie jedzą. Przykładowo skóra lepiej toleruje promieniowanie UV. Skóra jest lepiej ukrwiona, a antyoksydanty zawarte w czekoladzie, działają przeciwko wolnym rodniką.
Czekolada jest znana z tego, że była stosowana zarówno jako produkt spożywczy jak również jako lek. W ciągu ostatnich 60 lat badania wykazały jej pozytywny wpływ na zdrowie, przede wszystkim z przeciwdziałania chorobą sercowo-naczyniowym oraz z właściwości przynoszących radość. Nie istnieje zatem żaden powód, aby odmawiać sobie czekolady. Czekolada ma działania uspokajające, powinna być zapisana do diety.
Przepis na wspaniały sernik
Będziemy potrzebować
Podstawa
- Masło - 125 g
- Twarożek - 750 g
- Pełnotłuste mleko - 380 ml
- Cukier puder - 60 g
- Biała czekolada - 380 g
- Laska wanilii - 1 sztuka
Dodatki
- Ciemna czekolada
- Biała czekolada
Sposób przygotowania
- Przygotuj dodatki Białą czekoladą pokrój drobno i posyp cukrem pudrem. Z laski waniliowej wydrąż środek, który będziesz potrzebować później.
- Przygotuj piekarnik i rozgrzej go do 180 °C. W garnku rozpuścimy masło i wymieszamy z nim dodatki. Wrzucamy je na dno przygotowanej formy i pieczemy 12 minut. Następnie wyciągamy i dajemy ostygnąć.
- Przygotuj naczynie i nalej do niego wodę z mlekiem, dodaj kawałki czekolady i zagotuj. Gdy czekolada się już rozpuści, lekko pomieszkaj aż do jednolitej konsystencji, dalej mieszkaj aby nie utworzył się korzuch.
- Przygotuj twarożek, wanilkę i cukier puder, z tych składników stworzysz krem. Połącz składniki z czekoladą i delikatnie wymieszaj. Wlej masę do formy i odstaw na ostygnięcie. Włóż do lodówki na co najmniej 6 godzin.
- Ostrym nożem, delikatnie odklejamy od dna, usuwając przypalone fragmenty. Nowojorski sernik serwujemy na talerzu przyozdobiony kawałkami czekolady ciemnej i jasnej.
Kąpiel w czekoladzie
Chcesz w domu porządnie się zrelaksować? Przygotuj sobie kąpiel czekoladową. Oczywiście, nie potrzebujesz kilograma czekolady, wystarczy 90 gramów.
- 1 garnek bezzapachowego płynu do piany (może być przeznaczona dla dzieci)
- 1/3 garnka niesłodzonego sojowego mleka
- 90g ciemnej czekolady
Podgrzej sojowe mleko, dodaj połamaną czekoladę i zamieszaj aż do płynnej jednolitej konsystencji. Uwaga, nie wolno doprowadzać do wrzenia. Odstaw na chwilę aż ostygnie, następnie wlej raz z pianą do wanny. Po ostygnięciu, dodaj wodę do wanny i rozkoszuj się swoją czekoladową kąpielą.
Źródła:http://recipes.howstuffworks.com/chocolate-addictive.htm
http://www.krasojizda.cz
http://www.nejlepsi-cheesecake.cz/tag/pravy-americky-cheesecake/