Niepozorny mak
Jakie są rodzaje maku?
- Mak niebieski
- Mak lekarski
- Mak biały
- Mak polny
Właściwości odżywcze maku
Mak to doskonałe źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, oraz witaminy C. Zawiera również wiele wapnia – naturalnego budulca kości. W 100 g maku znajduje się 1266 mg wapnia – to pokryje aż 140% dziennego zapotrzebowania człowieka na ten pierwiastek! Oprócz tego, w mak dostarcza nam żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku.
Mak leczniczy – co z niego powstaje?
- morfina czyli jeden z najstarszych leków o działaniu uspokajającym i przeciwbólowym. Używamy go, kiedy potrzebujemy uśmierzyć bardzo silny ból, który występuje np. przy chorobach nowotworowych. Dodatkowo morfina zwalnia postrzeganie i kojarzenie, blokując prawidłowe czynności przewodu pokarmowego i osłabiając pracę mięśni gładkich.
- kodeina to lek uspokajający, przeciwbólowy i hamujący odruchy kaszlu.
Wiesz już co jesz podczas świąt? Zatem pamiętaj, aby maku, choć jest wyjątkowo zdrowy - używać z rozsądkiem i umiarem. Różne rodzaje maku do wypróbowania kupisz w sklepie ze zdrową żywnością, w każdym większym mieście, takim jak – Wrocław, Kielce, Katowice, Warszawa, czy Bydgoszcz.
Źródła:
[nk]